Informatie

Zoveel energie verbruikt een wasmachine

Ben je benieuwd naar het energieverbruik van een wasmachine? Een gemiddelde wasmachine verbruikt ongeveer 0,5 kWh per wasbeurt, wat neerkomt op € 0,12 per wasbeurt. Het jaarlijkse energieverbruik van een wasmachine varieert van 99 tot 194 kWh, afhankelijk van het energielabel. Hierdoor betaal je tussen de € 23,- en € 45,- per jaar aan energiekosten voor je wasmachine. Het is goed om bewust te zijn van het energieverbruik van je wasmachine, omdat het niet alleen goed is voor het milieu, maar ook voor je portemonnee.

Hoe kan ik geld besparen op het energieverbruik van mijn wasmachine?

Om te besparen op energie kun je bij de aanschaf van een wasmachine letten op het energielabel. Het exacte energieverbruik van jouw wasmachine kun je vinden op het label. Sinds 1 maart 2021 is dit label vernieuwd en vereenvoudigd. Het loopt nu van A tot G, waarbij een label B te vergelijken is met een oud label A+++-50%. Bij het uitzoeken van een wasmachine zul je vooral groene labels zien en bijna geen oranje of rode meer. Bijna alle wasmachines hebben tegenwoordig een label A, B of C.

Het energieverbruik van een wasmachine is afhankelijk van verschillende factoren, zoals de temperatuur van het water en de energie-efficiëntie van het apparaat. Er zijn vele manieren om op energie te besparen. Lees onze tips om tientallen euro’s op je jaarrekening te besparen.

Hoeveel energie verbruikt een wasmachine per wasbeurt op verschillende temperaturen?

Het energieverbruik van wasmachines varieert sterk per model en temperatuur. Een was op 90 graden kan bijvoorbeeld tot tien keer zoveel energie kosten als een was op 15 graden. Het energieverbruik van de zuinigste wasmachines is ongeveer 0,35 kWh voor een wasprogramma op 30 graden, terwijl minder zuinige machines voor hetzelfde programma 0,65 kWh nodig hebben. Als we rekenen met de gemiddelde prijs voor energie van € 0,23 per kWh, betaal je voor een wasbeurt op 30 graden met een zuinige wasmachine € 0,08 en met een minder zuinige € 0,15 per wasbeurt. De extra kosten die gemoeid zijn met een hetere was kunnen oplopen tot € 0,42 per wasbeurt.

Je kunt het energieverbruik van jouw wasmachine eenvoudig zelf berekenen. Dit kun je doen aan de hand van het energielabel, maar ook door het verbruik per wasbeurt en per jaar te berekenen aan de hand van de rekenvoorbeelden die eerder genoemd zijn. Door bewust om te gaan met het energieverbruik van je wasmachine, kun je flink besparen op de energiekosten. Hieronder hebben we een aantal tips op een rijtje gezet.

Tip 1

Gebruik het ecoprogramma De meeste wasmachines hebben een ecoprogramma. Dit programma is speciaal ontwikkeld om energie te besparen. Het programma duurt vaak langer dan het standaard programma, maar verbruikt minder energie. Door het ecoprogramma te gebruiken, kun je flink besparen op de energiekosten.

Tip 2

Was op lagere temperaturen Hoe hoger de temperatuur van de was, hoe meer energie er verbruikt wordt. Door op lagere temperaturen te wassen, kun je dus flink besparen op de energiekosten. Kijk goed op het label van je kleding welke temperatuur maximaal is toegestaan en was hier dan ook op.

Tip 3

Was alleen volle trommels Een wasmachine verbruikt evenveel energie bij een volle trommel als bij een halfvolle trommel. Door alleen volle trommels te wassen, kun je dus flink besparen op de energiekosten.

Tip 4

Gebruik de juiste hoeveelheid wasmiddel Gebruik niet meer wasmiddel dan nodig is. Te veel wasmiddel zorgt niet alleen voor extra kosten, maar kan er ook voor zorgen dat je wasmachine sneller slijt. Gebruik dus altijd de juiste hoeveelheid wasmiddel.

Tip 5

Kies voor een energiezuinige wasmachine Als je een nieuwe wasmachine gaat kopen, kies dan voor een energiezuinig model. Op het energielabel kun je zien hoe zuinig de wasmachine is. Kies bij voorkeur voor een wasmachine met een A+++ label. Deze wasmachines zijn het meest energiezuinig en kunnen je flink laten besparen op de energiekosten.

Door deze tips toe te passen kun je flink besparen op de energiekosten van je wasmachine. Let wel op dat het energieverbruik per wasmachine kan verschillen. Het is daarom altijd verstandig om goed te kijken naar het energielabel en het verbruik per wasbeurt en per jaar te berekenen. Op die manier kun je de beste keuze maken voor jouw situatie en zorg je niet alleen voor een beter milieu, maar ook voor een vollere portemonnee.