Informatie

Waterverbruik wasmachine: tips om te besparen op waterkosten

Een wasmachine is een onmisbaar apparaat in ieder huishouden. Maar wist je dat een wasmachine behoorlijk wat water kan verbruiken? Hier lees je hoeveel het gemiddeld waterverbruik van een wasmachine bedraagt en welke tips je kunt gebruiken om te besparen op waterkosten.

Hoeveel water verbruikt een wasmachine?

Een gemiddelde wasmachine verbruikt ongeveer 50 liter water per wasbeurt. Dit is echter afhankelijk van verschillende factoren, zoals de capaciteit van de wasmachine, de temperatuur van het water en het programma dat je kiest. Zo verbruikt een wasmachine met een hogere capaciteit vaak meer water dan een wasmachine met een kleinere capaciteit. Daarnaast verbruikt een wasmachine meer water als je kiest voor een hogere temperatuur of een langer programma.

Tips om te besparen op waterkosten bij het wassen

Gelukkig zijn er verschillende manieren om te besparen op het waterverbruik van je wasmachine. Hieronder volgen enkele handige tips:

  1. Kies voor een wasmachine met een lager waterverbruik

Als je op zoek gaat naar een nieuwe wasmachine, kun je letten op het waterverbruik. Er zijn wasmachines op de markt met een lager waterverbruik dan de gemiddelde wasmachine. Deze machines zijn zuiniger in gebruik en kunnen op de lange termijn kosten besparen.

  1. Gebruik de juiste hoeveelheid wasmiddel

Door de juiste hoeveelheid wasmiddel te gebruiken, voorkom je dat er te veel schuim ontstaat tijdens het wassen. Dit schuim kan ervoor zorgen dat de wasmachine meer water moet gebruiken om het wasmiddel weg te spoelen. Gebruik dus niet meer wasmiddel dan nodig is.

  1. Was op een lagere temperatuur

Door op een lagere temperatuur te wassen, verbruikt de wasmachine minder water. Daarnaast is het wassen op een lagere temperatuur beter voor het milieu en de levensduur van je kleding.

  1. Was met een volle trommel

Een wasmachine verbruikt evenveel water bij een volle trommel als bij een halfvolle trommel. Door dus alleen te wassen als de trommel vol is, bespaar je water en energie.

  1. Hergebruik het spoelwater

Je kunt het spoelwater van de wasmachine hergebruiken om bijvoorbeeld de tuin mee te besproeien. Dit bespaart niet alleen water, maar is ook goed voor het milieu.

Besparen op waterkosten

Een wasmachine kan behoorlijk wat water verbruiken, maar met bovenstaande tips kun je besparen op de waterkosten. Kies bijvoorbeeld voor een wasmachine met een lager waterverbruik en gebruik de juiste hoeveelheid wasmiddel. Was op een lagere temperatuur en alleen met een volle trommel en hergebruik het spoelwater om water te besparen. Zo kun je niet alleen kosten besparen, maar ook bijdragen aan een beter milieu.