Informatie

Wat is de gemiddelde levensduur van een wasmachine?

Een wasmachine is een belangrijk huishoudelijk apparaat dat dagelijks wordt gebruikt. Maar hoe lang gaat een wasmachine eigenlijk mee en hoe kun je ervoor zorgen dat jouw wasmachine een langere levensduur heeft? In deze tekst geven we antwoord op deze vragen en geven we handige tips voor een langere levensduur van jouw wasmachine.

Gemiddelde levensduur van een wasmachine

De gemiddelde levensduur van een wasmachine is ongeveer 10 tot 15 jaar. Dit is afhankelijk van verschillende factoren, zoals het merk, de kwaliteit van de onderdelen en het onderhoud van de machine. Een wasmachine van goede kwaliteit kan langer meegaan dan een goedkopere variant. Ook het onderhoud speelt een belangrijke rol bij de levensduur van een wasmachine.

Tips voor een langere levensduur van jouw wasmachine

Er zijn verschillende manieren om ervoor te zorgen dat jouw wasmachine langer meegaat. Hieronder volgen enkele handige tips:

  1. Gebruik de juiste hoeveelheid wasmiddel

Gebruik niet teveel wasmiddel, maar ook niet te weinig. Teveel wasmiddel kan zorgen voor ophoping van zeepresten in de machine, waardoor deze minder goed functioneert. Te weinig wasmiddel kan ervoor zorgen dat jouw kleding niet goed schoon wordt. Volg daarom altijd de doseringsinstructies op de verpakking van het wasmiddel.

  1. Maak de wasmachine regelmatig schoon

Een schone wasmachine gaat langer mee dan een vieze machine. Maak daarom regelmatig de wasmiddellade, rubberen ring, trommel en filters schoon. Gebruik hiervoor azijn, baking soda of een speciale wasmachinereiniger. Het is aan te raden om jouw wasmachine minimaal één keer per maand grondig schoon te maken.

  1. Voorkom overbelading van de wasmachine

Overbelading van de wasmachine kan zorgen voor beschadiging van de trommel en vermindert de werking van de machine. Houd daarom altijd rekening met de maximale belading van jouw wasmachine en verdeel de was indien nodig over meerdere wasbeurten.

  1. Plaats de wasmachine op een vlakke ondergrond

Een wasmachine die niet waterpas staat kan gaan trillen en beschadigd raken. Plaats de wasmachine daarom altijd op een vlakke ondergrond. Gebruik eventueel een waterpas om te controleren of de wasmachine recht staat.

  1. Laat de deur na gebruik openstaan

Laat na elke wasbeurt de deur van de wasmachine openstaan. Hierdoor kan de machine goed drogen en voorkom je schimmelvorming.

Reparatie of vervanging van de wasmachine

Als jouw wasmachine kapot gaat, is het soms voordeliger om deze te laten repareren dan om een nieuwe machine aan te schaffen. Dit is afhankelijk van de leeftijd van de machine en de aard van de reparatie. Een reparatie kan echter ook tijdelijk zijn en het kan zijn dat de wasmachine binnen korte tijd opnieuw kapot gaat. In dat geval kan het voordeliger zijn om een nieuwe wasmachine aan te schaffen.

Als je besluit om een nieuwe wasmachine aan te schaffen, is het verstandig om te letten op de energieklasse. Een wasmachine met een hogere energieklasse is zuiniger in gebruik en kan op de lange termijn kosten besparen. Ook de capaciteit van de trommel en de functionaliteiten van de wasmachine kunnen van invloed zijn op de keuze voor een nieuwe machine.

Afhankelijk van verschillende factoren

Een wasmachine kan gemiddeld 10 tot 15 jaar meegaan, afhankelijk van verschillende factoren. Door de wasmachine goed te onderhouden en de juiste hoeveelheid wasmiddel te gebruiken, kun je de levensduur van de machine verlengen. Bij reparatie van een kapotte wasmachine is het verstandig om te overwegen of reparatie nog wel rendabel is. Als je besluit om een nieuwe wasmachine aan te schaffen, let dan op de energieklasse, de capaciteit van de trommel en de functionaliteiten van de wasmachine.

Met deze tips kun je ervoor zorgen dat jouw wasmachine langer meegaat en kun je kosten besparen op de lange termijn. Houd de levensduur van jouw wasmachine in de gaten en laat deze op tijd vervangen als deze aan vervanging toe is. Zo blijf je altijd verzekerd van schone en frisse kleding!