Informatie

Zo reinig je jouw wasmachine

Als je wilt dat je wasmachine goed blijft werken, is het belangrijk om hem regelmatig schoon te maken. In deze tekst leer je hoe je je wasmachine kunt reinigen en wat je kunt doen om te voorkomen dat hij stinkt of verstopt raakt.

Hoe vaak moet je je wasmachine reinigen?

Het is aan te raden om je wasmachine ongeveer eens per maand te reinigen. Dit is vooral belangrijk als je de machine regelmatig gebruikt, bijvoorbeeld als je een groot huishouden hebt of als je vaak sportkleding wast.

Hoe moet je een wasmachine reinigen?

Er zijn verschillende manieren om je wasmachine schoon te maken. Hieronder vind je een aantal opties:

 1. Reinigen met azijn: Azijn is een natuurlijk en goedkoop schoonmaakmiddel dat effectief is tegen vuil en geuren. Voeg ongeveer 250 ml azijn toe aan het zeepbakje en laat de machine op de hoogste temperatuur draaien. Dit zal helpen om eventuele opgebouwde resten zeep en vuil te verwijderen.
 2. Reinigen met baking soda: Baking soda is een ander natuurlijk schoonmaakmiddel dat effectief is tegen vuil en geuren. Meng 4 eetlepels baking soda met 1 liter heet water en voeg dit mengsel toe aan het zeepbakje. Laat de machine op de hoogste temperatuur draaien om de machine te reinigen.
 3. Reinigen met een vaatwastablet: Vaatwastabletten zijn niet alleen geschikt voor de vaatwasser, maar kunnen ook worden gebruikt om de wasmachine te reinigen. Leg het tablet in de trommel en laat de machine op de hoogste temperatuur draaien.

Ongeacht de methode die je gebruikt om je wasmachine schoon te maken, is het belangrijk om ook de rubberen rand rondom de deur schoon te maken. Dit kan worden gedaan met een vochtige doek en een mild reinigingsmiddel.

Wat te doen als je wasmachine stinkt?

Als je wasmachine stinkt, kan dit een teken zijn dat er zich vuil en bacteriën hebben opgebouwd in de machine. Naast het reinigen van de machine, zijn er nog een aantal andere dingen die je kunt doen om geuren te voorkomen:

 • Laat de deur van de wasmachine openstaan nadat je een was hebt gedraaid. Hierdoor kan de machine drogen en kunnen geuren zich niet ophopen.
 • Verwijder de was meteen nadat de machine klaar is met draaien. Als de was te lang in de machine blijft liggen, kan er vocht ontstaan en kunnen geuren ontstaan.
 • Gebruik minder wasmiddel. Overmatig gebruik van wasmiddel kan leiden tot opbouw van zeepresten en geuren in de machine.

Wat te doen als je wasmachine verstopt is?

Als je wasmachine verstopt raakt, kan dit verschillende oorzaken hebben, zoals een verstopte afvoer of een verstopt filter. Om te voorkomen dat je wasmachine verstopt raakt, is het belangrijk om regelmatig de filters te controleren en schoon te maken indien nodig. Dit kan helpen om verstoppingen te voorkomen en ervoor te zorgen dat de machine goed blijft werken.

Als je wasmachine toch verstopt raakt, zijn er verschillende stappen die je kunt nemen om het probleem op te lossen:

 1. Controleer de afvoer: Controleer of de afvoer niet verstopt is. Als er water in de machine blijft staan, kan dit een teken zijn dat de afvoer verstopt is. Controleer de afvoerslang op eventuele blokkades en maak deze schoon indien nodig.
 2. Controleer de filters: Controleer de filters van de wasmachine op eventuele blokkades. Maak deze schoon indien nodig om verstoppingen te voorkomen.
 3. Maak gebruik van baking soda: Baking soda kan helpen om verstoppingen te voorkomen. Meng 4 eetlepels baking soda met 1 liter heet water en giet dit mengsel in de afvoer van de wasmachine. Laat de machine vervolgens een aantal minuten draaien om eventuele blokkades op te lossen.

Het is belangrijk om regelmatig onderhoud aan je wasmachine uit te voeren om ervoor te zorgen dat deze goed blijft werken en geuren en verstoppingen worden voorkomen. Naast het regelmatig reinigen van de machine en het controleren van filters, zijn er nog een aantal andere dingen die je kunt doen om je wasmachine goed te onderhouden:

 • Gebruik minder wasmiddel: Overmatig gebruik van wasmiddel kan leiden tot opbouw van zeepresten en geuren in de machine. Gebruik daarom altijd de aanbevolen hoeveelheid wasmiddel.
 • Gebruik heet water: Door de machine op een hoge temperatuur te laten draaien, worden eventuele bacteriën gedood en worden geuren voorkomen.
 • Laat de machine drogen: Laat de deur van de wasmachine openstaan nadat je een was hebt gedraaid. Hierdoor kan de machine drogen en kunnen geuren zich niet ophopen.
 • Controleer de wasmiddellade: Maak de wasmiddellade regelmatig schoon om opbouw van zeepresten te voorkomen.
 • Gebruik een ontkalker: Als je in een gebied woont met hard water, kan het nodig zijn om een ontkalker te gebruiken om kalkaanslag te voorkomen.

Regelmatig onderhoud

Het reinigen en onderhouden van je wasmachine is belangrijk om ervoor te zorgen dat deze goed blijft werken en geuren en verstoppingen worden voorkomen. Door regelmatig onderhoud uit te voeren en de tips in deze tekst op te volgen, kun je ervoor zorgen dat je wasmachine goed blijft werken en je kleding schoon blijft. Vergeet niet om je wasmachine ongeveer eens per maand te reinigen en regelmatig filters te controleren en schoon te maken!