Informatie

Schoenen wassen in de wasmachine: tips en stappenplan

Welke schoenen kunnen in de wasmachine?

Schoenen in de wasmachine wassen kan vaak prima. Je moet alleen wel even weten welke schoenen in de wasmachine kunnen, op welke temperatuur je ze moet wassen en met welk wasmiddel. Hier vind je alles wat je moet weten.

 Schoonmaken van veters en binnenzolen

Vieze schoenen; je ontkomt er niet altijd aan. Na een middagje voetballen of een avondje stappen zijn je schoenen vaak behoorlijk smerig. Maar wat nou als je sneakers niet met een doekje of een borstel schoon te krijgen zijn? Sommige mensen doen hun sneakers of sportschoenen dan in de wasmachine, maar anderen twijfelen of dit wel goed is voor hun schoenen en voor de wasmachine.

Schoonmaken van veters

Stop je schoenen niet in de wasmachine voordat de veters eruit zijn. Veters worden namelijk niet goed schoon als ze in de schoen blijven zitten. Zorg dat je witte veters niet in dezelfde was stopt als je schoenen gekleurd zijn. Stop witte veters in een kussensloop of speciaal wasnetje bij de witte was en gebruik dan een normaal wasprogramma om ze schoon te krijgen. Heb je gekleurde veters gebruik dan geen wasmiddel met bleek! Let op: stop veters nooit los in de wasmachine, anders kunnen ze vast komen te zitten in de afvoer.

Schoonmaken van binnenzolen

Haal als het kan ook de binnenzolen uit je schoenen. Binnenzolen bestaan vaak uit meerdere lagen en als deze doordrenkt raken met water kunnen deze lagen van elkaar losraken bij het opdrogen. Hoe maak je een binnenzool schoon? De binnenzolen worden op den duur zwart door een combinatie van zweet en vuil van buitenaf. Dit krijg je weg door een mild sopje te maken van bijvoorbeeld babyshampoo of groene zeep. Met een doekje wrijf je daarmee zachtjes je binnenzolen schoon. Is de viezigheid hardnekkig maak dan een dikke pasta van water en bakpoeder (baking soda, dus geen bakmeel!) en verdeel deze pasta over je binnenzolen. Na een tijdje wrijf je de gedroogde pasta eraf en neem je de zool nog even af met een mild sopje zoals hierboven beschreven.

Voorbereiding van de schoenen

Voordat je de schoenen in de wasmachine doet, kun je ze het beste even met de hand voorwassen. Zo verwijder je het meeste vuil en krijg je straks een beter resultaat. Met een droge tandenborstel of een ander zacht borsteltje wrijf je met kleine draaiende bewegingen zachtjes al het vuil van je schoenen af. Een wattenstaafje of tandenstoker zijn handig voor de kleine hoekjes en gaatjes. Zo, nu zijn de schoenen klaar voor de wasmachine!

Wassen van de schoenen

Voor zowel de schoenen als voor de wasmachine is het beter als je de schoenen in een kussensloop stopt die je dichthoudt met een veiligheidsspeld en leg ook nog twee (niet pluizende) handdoeken in de was, zo voorkom je dat de schoenen keihard door de wasmachine slingeren. In het ergste geval kan het niet beschermen zelfs zorgen dat de zool losraakt van de schoen. Door je schoen goed te beschermen in de wasmachine voorkom je in ieder geval dat er strepen of andere schade aan je schoenen ontstaat. Ook voor de wasmachine zelf is het beter om de schoenen te beschermen. Het niet beschermen van je schoenen kan resulteren in deuken in de trommel van je wasmachine. Het uiteindelijke gevolg hiervan kan zijn dat je wasmachine niet meer werkt en je dus een nieuwe moet kopen.

Het juiste wasmiddel en wasprogramma

Bij het wassen van schoenen gebruik je vloeibaar wasmiddel. Waspoeder kan namelijk in je schoenen blijven zitten. Wil je tegelijkertijd ook vieze geuren verwijderen uit je schoenen, voeg dan een scheutje natuurazijn toe in het wasverzachterbakje. Gebruik geen schoonmaakazijn, dit kan namelijk het rubber aantasten van de schoenen. Stel daarna je wasmachine in op het fijnwasprogramma op 40 graden of lager en zorg dat het centrifugeren op een laag toerental staat. Ontdek hier alles over wasmiddel.

Het drogen van de schoenen

Wil je jouw schoenen dezelfde dag nog weer gebruiken? Dat kan wel, maar stop ze daarvoor niet in de droger. In de droger is het mogelijk dat de zool losraakt van de schoen. Daarnaast kan de schoen ook krimpen in de droger. Hang daarom je schoenen gewoon aan de waslijn of zet ze desnoods bij de kachel. Als je toch besluit ze in de droger te doen, kun je beter direct nieuwe schoenen aanschaffen.

Sport-wasprogramma ideaal voor sportschoenen

Tegenwoordig zijn er wasmachines met een speciaal outdoor wasprogramma of sport wasprogramma. Hiermee kun je je outdoor en/of sportkleding helemaal schoon wassen. Dankzij het outdoor-wasprogramma gaan gevoelige materialen veel langer mee. Vooral de gelijmde naden zijn bijzonder hittegevoelig. Daarom gebruikt het outdoor-droogprogramma een constant lage, niet schommelende temperatuur. Wasmachines met een licht sport-wasprogramma zijn er speciaal om uw sportschoenen te kunnen wassen. Een kind kan de was doen..eh..schoenen wassen dus!