Koopgids: welk type wasmachine past het best bij jouw behoeften?
Als je op zoek bent naar een nieuwe wasmachine, dan is het belangrijk om te weten welk type wasmachine het beste bij jouw situatie past. Er zijn namelijk twee soorten wasmachines: voorladers en bovenladers (ook wel topladers genoemd). In België zijn er minder modellen van bovenladers verkrijgbaar dan van voorladers.
Welk type kies je?
Voorladers zijn het meest populair, en dat is niet voor niets. Deze wasmachines hebben namelijk als voordeel dat ze smaller zijn dan bovenladers (40-46 cm), waardoor ze geschikt zijn voor kleine ruimtes. Het grootste nadeel van een bovenlader is dat je de was aan de bovenkant van de machine moet stoppen, waardoor deze niet onder een werkblad past. Ook is de keuze aan modellen beperkter dan bij voorladers.
Combi-wasdrogers
Naast deze twee types wasmachines, bestaan er ook combi-wasdrogers. Deze machines zijn wasmachine en droogkast in één, en besparen daardoor veel plaats in huis. Wil je hier meer over weten? Lees dan ons artikel over combi-wasdrogers.
Waar staat de wasmachine?
Bij de aankoop van een wasmachine zijn er een aantal zaken waar je rekening mee moet houden. Zo moet je jezelf afvragen waar de wasmachine komt te staan. Ga je hem in de berging zetten, of bijvoorbeeld in de badkamer? Wil je een model dat ook dienst kan doen als droger, of wil je het inbouwen in je keuken?
Vrijstaand model
Als je kiest voor een vrijstaand model, dan kun je deze op eender welke plek in huis plaatsen, ook onder een werkblad. Je kunt er ook je droger bovenop zetten, bijvoorbeeld met behulp van een stapelkit. Op die manier win je veel ruimte op de grond.
Voordeel
Voordeel van een vrijstaand model is dat er modellen verkrijgbaar zijn met een laadvermogen tot 17 kg. Ook zijn er modellen beschikbaar in verschillende kleuren, en zijn er meer opties verkrijgbaar.
Nadeel
Het nadeel is dat de machine prominent aanwezig is en niet in de kasten rondom te integreren is.
Als je kiest voor een inbouwmodel, dan schuif je deze in een omkasting of onder een tablet. Het voordeel hiervan is dat er op de voorkant een frontpaneel kan worden aangebracht uit hetzelfde materiaal als de kasten ernaast, waardoor het naadloos opgaat in het interieur. Het nadeel is dat deze modellen vaak duurder zijn dan vrijstaande modellen.
Energieklasse van wasmachines
Als je een nieuwe wasmachine koopt, dan is het belangrijk om rekening te houden met de energie-efficiëntie van het toestel. Aan de hand van het energielabel kun je namelijk in één oogopslag zien hoe zuinig een wasmachine is. Niet alleen is dat beter voor het milieu, maar het kan ook flink besparen op je energiefactuur.
Nieuwe indeling in energieklassen
Fabrikanten hebben in de loop der jaren hun wasmachines alsmaar zuiniger gemaakt om een gunstiger energielabel te verkrijgen. Hierdoor bevonden de meeste toestellen zich in de categorieën A++ en A+++. Om deze ontwikkeling bij te benen, heeft de EU besloten om het energielabel te herzien. Het nieuwe label is ingevoerd op 1 november 2020 en is sinds 1 maart 2021 verplicht op nieuwe wasmachines in de winkels.
Het nieuwe label werkt met een schaal van A tot G, waarbij A de zuinigste energieklasse is. Het verschil met het oude label is dat de nieuwe labels op basis van andere meetmethoden en strengere normen zijn ingedeeld. Hierdoor kun je wasmachines met het nieuwe label niet vergelijken met toestellen met het oude label van A+ tot A+++. Als je echter twee gelijkaardige wasmachines met het nieuwe label met elkaar vergelijkt, zul je zien dat toestellen van een hogere energieklasse minder stroom verbruiken. Hier lees je hoeveel energie jouw wasmachine verbruikt.
Energiebesparing en duurzaamheid
Een wasmachine met een hogere energieklasse kan je flink wat geld besparen op je energiefactuur. Daarnaast draag je met een zuinige wasmachine bij aan een duurzamere wereld. Maar hoe kies je nu de juiste energieklasse?
Het is belangrijk om te kijken naar je eigen situatie. Hoe vaak gebruik je de wasmachine? En hoe groot is je huishouden? Een gezin met kinderen heeft bijvoorbeeld vaak meer was dan een alleenstaande. Voor een groot gezin kan het daarom interessanter zijn om een wasmachine met een hogere energieklasse te kiezen, omdat deze over het algemeen meer capaciteit hebben. Dit kan in de aanschaf iets duurder zijn, maar dit verdien je terug doordat je minder energie verbruikt.
Kies bij de aankoop van een nieuwe wasmachine altijd voor een model met een gunstige energieklasse. Door de nieuwe indeling in energieklassen is het nu nog makkelijker om de verschillende wasmachines met elkaar te vergelijken. Houd bij het kiezen van de juiste energieklasse rekening met je eigen situatie en kijk hoeveel capaciteit je nodig hebt. Zo maak je een duurzame én voordelige keuze.
Zwiersnelheid van wasmachines: waar moet je op letten?
Bij de aankoop van een nieuwe wasmachine is het belangrijk om ook te kijken naar de zwiersnelheid. De zwiersnelheid is de snelheid waarmee de wasmachine centrifugeert om het water uit de was te halen. Sommige wasmachines centrifugeren tegenwoordig tot wel 1 800 toeren per minuut, terwijl andere toestellen een snelheid halen van maximaal 400 toeren per minuut.
Voordelen
Een hogere zwiersnelheid heeft verschillende voordelen. Zo droogt de was sneller, waardoor je deze sneller buiten kunt ophangen of in de droogkast kunt plaatsen. Dit is niet alleen handig, maar kan ook flink besparen op je energiefactuur als je minder vaak de droogkast gebruikt.
Nadelen
Er zijn echter ook nadelen aan een hogere zwiersnelheid. Zo zijn modellen met een hoge centrifugeersnelheid doorgaans duurder in aanschaf. Daarnaast maken ze meer herrie tijdens het zwieren en kunnen bepaalde soorten textiel, met name delicate stoffen, niet goed tegen een hoge centrifugeersnelheid. Om katoen goed te droogzwieren is een centrifugeersnelheid van 1200 toeren per minuut aan te bevelen.
Het is dus belangrijk om bij de aankoop van een nieuwe wasmachine goed te kijken naar de zwiersnelheid. Als je regelmatig delicate stoffen wast, dan is het beter om te kiezen voor een wasmachine met een lagere zwiersnelheid. Als je echter vaak katoenen kleding wast en graag energie wilt besparen, dan is een wasmachine met een hogere zwiersnelheid aan te raden. Houd wel rekening met het geluidsniveau en de hogere aanschafprijs van deze modellen.
Laadvermogen van wasmachines
Bij de aankoop van een nieuwe wasmachine is het laadvermogen een belangrijke factor om rekening mee te houden. De standaardcapaciteit van wasmachines bedraagt 7 kg, maar tegenwoordig zijn er ook modellen verkrijgbaar met een laadvermogen tot wel 15 kg. Maar welke capaciteit past nu het best bij jou?
Grote capaciteit voor groot gezin of veel was
Een wasmachine met een grote capaciteit kan voordelig zijn als je een groot gezin hebt of als je bijvoorbeeld een sport beoefent waarbij veel was bij komt kijken. Door een grote wasbeurt te doen in plaats van twee kleinere bespaar je niet alleen tijd, maar ook water en elektriciteit. Het is dus zeker het overwegen waard.
Hogere capaciteit betekent niet altijd voordeliger
Het is wel belangrijk om te weten dat een hogere capaciteit niet altijd voordeliger is in gebruik. Terwijl het laadvermogen van wasmachines alsmaar groter wordt, wassen we steeds kleinere hoeveelheden en zit de trommel zelden helemaal vol. Een grotere trommel betekent ook een hoger verbruik. Fabrikanten berekenen het laadvermogen van een wasmachine op basis van een katoenprogramma. Hierbij zijn de verschillen het grootst. Voor programma’s voor synthetisch of delicaat wasgoed, verschilt het opgegeven laadvermogen echter weinig, zelfs als de trommel groter is. Voor een doorsneegezin is een laadvermogen van 7 of 8 kg dan ook ruim voldoende.
Trommel vullen zonder aandrukken
Je mag de trommel altijd goed vullen, zonder het wasgoed aan te drukken. Als de was echter heel vuil is, stop je de trommel beter niet helemaal vol. Op deze manier kan het wasmiddel zich goed verspreiden en wordt de was beter schoon.
Het is belangrijk om bij de aankoop van een nieuwe wasmachine te kijken naar het laadvermogen. Voor een groot gezin of bij veel was kan een wasmachine met een hogere capaciteit voordelig zijn, maar voor een doorsneegezin is een laadvermogen van 7 of 8 kg ruim voldoende. Het is echter altijd belangrijk om de trommel niet te vol te stoppen en het wasgoed niet aan te drukken voor een optimaal wasresultaat.
Waarop moet je nu letten?
Als je op zoek bent naar een nieuwe wasmachine, zijn er heel wat zaken waar je rekening mee moet houden. Hieronder sommen we de belangrijkste criteria op, zodat je een weloverwogen keuze kunt maken:
1. Wasprestaties
Bij de meeste wasmachines zijn de wasprestaties goed, dus dit criterium is meestal niet bepalend bij je keuze.
2. Wasprogramma’s
Verschillende programma’s voor verschillende soorten wasgoed
Bijna alle wasmachines hebben verschillende programma’s voor katoenen en synthetische was en voor delicaat wasgoed zoals wol, zijde en handwas. De duurdere modellen hebben meer programma’s, maar de kans is klein dat je ze allemaal zult gebruiken. Kies dus liever voor een eenvoudiger model.
3. Laadvermogen
Kies niet automatisch voor een groot laadvermogen
De standaardcapaciteit van wasmachines bedraagt 7 kg, maar tegenwoordig zijn er ook modellen met een laadvermogen tot 15 kg verkrijgbaar. Enkel als je een groot gezin hebt of als je veel sport, kan een groot laadvermogen voordelig zijn. Met een grote wasbeurt i.p.v. twee kleinere bespaar je tijd, water en elektriciteit. Maar hoe groter de trommel, hoe hoger het verbruik. Voor een doorsneegezin is een laadvermogen van 7 of 8 kg ruim voldoende.
4. Energielabel
Let op de energie-efficiëntie
Aan de hand van het energielabel kun je in één oogopslag de energie-efficiëntie van verschillende wasmachines vergelijken. Het nieuwe energielabel werd ingevoerd op 1 november 2020 en is vanaf 1 maart 2021 verplicht op nieuwe toestellen in de winkels. De schaal gaat van A tot G, met A als de zuinigste energieklasse. Toestellen van een hogere energieklasse verbruiken minder stroom, wat je zult merken aan je energiefactuur.
5. Geluid
Let op het geluidsniveau
Als je de wasmachine in de keuken of de badkamer plaatst, is het belangrijk dat ze niet te veel lawaai maakt tijdens het wassen en vooral het zwieren. Welk geluidsniveau aanvaardbaar is, blijft een persoonlijke kwestie.
6. Gebruiksgemak
Kijk naar de deur, het bedieningspaneel en het zeepbakje
Let erop dat de deur de juiste draairichting heeft, afhankelijk van de positie van de machine en van een eventuele droger ernaast. Controleer of het bedieningspaneel voldoende leesbaar is voor jou en of je gemakkelijk aan de knoppen kunt draaien en de toetsen kunt indrukken. Controleer ook of het zeepbakje gemakkelijk uitneembaar is en of het voldoende vakjes heeft voor de verschillende soorten wasmiddel.
7. Uitgestelde start en uitgesteld einde
Handige functies
Veel moderne wasmachines zijn uitgerust met handige functies zoals een uitgestelde start en uitgesteld einde. Met de uitgestelde start-functie kun je het wasprogramma op een later tijdstip automatisch laten starten, zonder dat je in de buurt hoeft te zijn. Met de uitgesteld einde-functie kun je dan weer kiezen wanneer het programma klaar moet zijn, zodat je de was kunt laten draaien op momenten dat het jou het beste uitkomt. Sommige wasmachines hebben zelfs beide functies, zodat je nog meer controle hebt over je wasbeurt. Ontdek de mogelijkheden van deze handige functies en hoe ze je kunnen helpen bij het plannen van je huishoudelijke taken.
Beveiligingssystemen
Wasmachines zijn tegenwoordig uitgerust met verschillende beveiligingssystemen om lekkages of verkeerd gebruik te voorkomen. Hieronder vind je de belangrijkste systemen:
- Antilekbeveiliging
In geval van een lek loopt het water in een lekbak onder de kuip van de wasmachine, van waaruit het wordt weggepompt.
- Aqualock
Een waterslot voorkomt lekkage als de waterslang bijvoorbeeld springt. Om de aanvoerslang heen zit een tweede buis waarin het water dan wordt opgevangen, terwijl de watertoevoer automatisch wordt afgesloten.
- Aquastop
Een waterstop is een beveiligingsklep die de watertoevoer afsluit aan de kraan zelf. De klep gaat enkel open als de wasmachine tijdens het vullen water oppompt.
- Overstromingsbeveiliging
Dit systeem laat de machine leegpompen zodra het water abnormaal stijgt.
- Kinderbeveiliging
Het kinderslot voorkomt dat kinderen aan de programmaknop kunnen draaien terwijl de wasmachine in werking is.
Nieuwe functies
Wasmachines met wifi zijn nu op de markt. Hiermee kun je jouw wasmachine bedienen via een app op jouw smartphone. Hoewel deze modellen enkel beschikbaar zijn in het hogere segment en dus nog vrij duur zijn, zijn sommige van deze “smart” modellen uitgerust met diagnose-functies. Dit houdt in dat je niet alleen een waarschuwing krijgt wanneer er een defect is of het toestel in panne valt, maar dat de app je ook zegt waaraan dit defect te wijten is. Ontdek hier meer over slimme wasmachines.
- Wifi-modellen
Volgens ons heeft deze functie weinig nut en er kunnen mogelijk problemen ontstaan met de wifi-verbinding als je een nieuwe smartphone met een ander besturingssysteem aanschaft. Het is dan niet zeker of de bediening via wifi nog zal werken.
- Wasmachines met stoom
Steeds meer wasmachines hebben ook een functie die werkt met stoom. De stoom wordt op verschillende manieren ingezet, bijvoorbeeld om je was even op te frissen onder namen zoals “Refresh”. Je kunt deze programma’s gebruiken voor kleren die niet echt vuil zijn, maar waar even de geurtjes of de kreuken uit moeten worden gehaald. Stoom wordt ook ingezet in langere wasprogramma’s, om echt vuile kleding te wassen. Bij sommige toestellen kun je na een wasbeurt ook een stoomcyclus laten lopen om de trommel te reinigen. Let wel op, na een cyclus met stoom kan je was nog warm zijn, dus laat deze even afkoelen.