Informatie

Alles wat je moet weten over kleine wasmachines

Ben je op zoek naar een kleine wasmachine, dan is het belangrijk om te weten welk vulgewicht bij jou past. De meeste kleine wasmachines hebben een vulgewicht variërend van 3 tot 7 kilogram. Een vulgewicht van 3 kilogram is geschikt voor alleenstaanden met weinig was, terwijl een vulgewicht van 5 kilogram ook nog geschikt is voor alleenstaanden met wat meer was. Ben je met z’n tweeën en wil je een kleine wasmachine, dan is een vulgewicht van 6 kilogram het minimale wat je nodig hebt. Heb je toch veel was, dan zul je de wasmachine vaker aan moeten zetten. Let er wel op dat dit meer energiekosten kan opleveren. Het is dus belangrijk om goed na te denken over welk vulgewicht voor jou geschikt is.

Het belang van energielabel en wasprogramma’s

Het energielabel is erg belangrijk bij de aanschaf van een kleine wasmachine. Niet alleen vanwege de milieubelasting, maar ook vanwege de invloed op je portemonnee. Een gunstig energielabel kan de jaarlijkse uitgaven aan energie namelijk behoorlijk verminderen. Een energielabel vanaf A++ noemen we milieuvriendelijk. De meeste nieuwe kleine wasmachines hebben een gunstig energielabel, wasmachines zijn nieuw niet meer verkrijgbaar met een energielabel D of lager. Toch zit er tussen een energielabel C en A+++ nog een aanzienlijk verschil. Zo zijn de jaarlijkse kosten van een A+++ wasmachine ongeveer één derde van de kosten van een C wasmachine. Je betaalt wel meer voor een energiezuinig model, maar je verdient dit zeker terug wanneer je de wasmachine enkele keren per week gebruikt.

Welke wasprogramma’s voor jou handig zijn, is persoonlijk. Zo kan het zijn dat je het liefst een kleine wasmachine hebt met een extra kort programma. De meeste wasmachines hebben een speciaal katoen- en wolprogramma. De programma’s hebben een standaard tijd, maar zijn soms in de aanwezigheid van vochtsensoren ook aangepast aan de vochtigheid van de kleding. Op die manier droog je niet langer dan nodig, wat niet alleen goed is voor het milieu en je portemonnee, maar ook voor je wasgoed.

De bouwkwaliteit

De bouwkwaliteit van een kleine wasmachine is afhankelijk van verschillende factoren. Zo wordt de bouwkwaliteit bepaald aan de hand van het materiaal van de droogtrommel, behuizing en deurscharnieren. Wanneer deze onderdelen uit RVS bestaan, is de kwaliteit hoger. Daarnaast kijkt men naar een aantal eigenschappen: koolborstelloze motor, reinigingssensoren, anti-vibratiewanden en een zelfreinigende condensor. Tenslotte kijkt men nog naar de vochtuitstoot. Hoe gunstiger dit is, hoe hoger de bouwkwaliteit.

Aanschafprijs en gebruiksgemak

De aanschafprijs van een kleine wasmachine hangt af van de eigenschappen en verschilt per model. Over het algemeen zijn kleine wasmachines goedkoper dan gemiddelde wasmachines. De prijs ligt voor het grootste deel tussen de €200 en €500, maar er zijn uitschieters boven de €1000. Hoe beter het energielabel en de bouwkwaliteit, hoe hoger de prijs. Dit verdien je uiteindelijk zeker terug, omdat je jaarlijkse energierekening lager is en de levensduur hoger, waardoor de kleine wasmachine langer mee zal gaan en je minder snel een nieuwe hoeft aan te schaffen.

Het gebruikersgemak van een kleine wasmachine hangt af van enkele eigenschappen. Zo hebben de meeste kleine wasmachines een vochtsensor om onnodig lange droogbeurten te voorkomen. Ook hebben vrijwel alle kleine wasmachines een startuitstelknop, een resttijdindicator en een kinderslot. Nieuwe modellen hebben een display en kunnen zelfs met een app bediend worden.

De beste kleine wasmachines op de markt

Er zijn veel merken en modellen kleine wasmachines op de markt. Hieronder hebben we enkele van de beste modellen op een rijtje gezet:

  1. Bosch WAT28463NL – Deze wasmachine heeft een vulgewicht van 7 kilogram en een A+++ energielabel. Het heeft een variabel toerental van maximaal 1400 toeren per minuut. Met de VarioPerfect functie kan je zelf kiezen of je snel of zuinig wil wassen.
  2. Samsung WW70TA049TE – Deze wasmachine heeft een vulgewicht van 7 kilogram en een A+++ energielabel. De wasmachine heeft EcoBubble technologie, waardoor je ook op lagere temperaturen schoon kan wassen.
  3. Miele WCA 030 WCS – Deze wasmachine heeft een vulgewicht van 7 kilogram en een A+++ energielabel. Het heeft een koolborstelloze motor en een SoftCare-trommel, waardoor je kleding minder snel slijt.
  4. Whirlpool FSCR 70410 – Deze wasmachine heeft een vulgewicht van 7 kilogram en een A+++ energielabel. Het heeft een FreshCare+ functie, waardoor de was tot 6 uur na afloop van het programma fris blijft.
  5. LG F4WN409S1 – Deze wasmachine heeft een vulgewicht van 9 kilogram en een A+++ energielabel. Het heeft een Steam functie, waardoor je kleding ook op lage temperaturen grondig gereinigd wordt.

Een kleine wasmachine kan een goede keuze zijn voor alleenstaanden en kleine gezinnen. Het is belangrijk om te letten op het juiste vulgewicht, het energielabel en de bouwkwaliteit bij de aanschaf van een kleine wasmachine. Een gunstig energielabel kan je jaarlijkse uitgaven aan energie behoorlijk verminderen en een goede bouwkwaliteit zorgt voor een langere levensduur. Let daarnaast op het gebruikersgemak en de prijs van de kleine wasmachine.

Er zijn veel goede modellen kleine wasmachines op de markt, van merken zoals Bosch, Samsung, Miele, Whirlpool en LG. Door te letten op de eigenschappen van de verschillende modellen, kan je een weloverwogen keuze maken voor de beste kleine wasmachine voor jouw huishouden.

Met de juiste kleine wasmachine kan je op een energiezuinige manier je was doen en zal je wasmachine jarenlang meegaan. Zo kan je genieten van schone kleding zonder zorgen over hoge energierekeningen of dure reparaties.

Check zeker ook eens onze uitgebreide koopgids en ontdek zo welke wasmachine er het beste bij jou past.