Informatie

Alles wat je moet weten over het energielabel van een wasmachine

Het energielabel van een wasmachine is een belangrijk kenmerk om rekening mee te houden bij het kopen van een nieuwe wasmachine. Het energielabel geeft aan hoe energiezuinig een wasmachine is en hoeveel water deze verbruikt. In deze tekst vind je alles wat je moet weten over het energielabel van een wasmachine.

Wat is het energielabel?

Het energielabel is een label dat aangeeft hoe energiezuinig een apparaat is. Het energielabel is verplicht voor alle huishoudelijke apparaten in de Europese Unie. Het label is opgedeeld in verschillende klassen, van A tot G. Een wasmachine met energielabel A verbruikt minder energie en water dan een wasmachine met energielabel G. De meest energiezuinige wasmachines hebben tegenwoordig het A+++ energielabel.

Waarom is het energielabel belangrijk?

Het energielabel is belangrijk omdat het aangeeft hoe energiezuinig een apparaat is. Een energiezuinige wasmachine verbruikt minder energie en water en dit levert een besparing op in de kosten van de energierekening. Bovendien is het gebruik van energiezuinige apparaten beter voor het milieu, omdat er minder energie wordt verbruikt en dus minder CO2-uitstoot plaatsvindt.

Hoe wordt het energielabel berekend?

Het energielabel wordt berekend op basis van het energieverbruik van de wasmachine tijdens een standaardprogramma op 60 graden Celsius en het waterverbruik per kilogram wasgoed. Ook het geluidsniveau en de capaciteit van de wasmachine spelen een rol bij het berekenen van het energielabel. Het energielabel wordt vastgesteld door een onafhankelijke instantie.

Wat betekenen de verschillende energielabels?

Zoals eerder vermeld, loopt het energielabel van A tot en met G. Inmiddels zijn er ook al wasmachines met een A+++ energielabel op de markt. De betekenis van de verschillende energielabels is als volgt:

 • A+++: het meest energiezuinig
 • A++, A+, A: energiezuinig
 • B: gemiddeld energieverbruik
 • C, D, E: onzuinig
 • F, G: zeer onzuinig

Waar moet je op letten bij het kopen van een energiezuinige wasmachine?

Als je een energiezuinige wasmachine wilt kopen, zijn er een aantal zaken waar je op moet letten. Hieronder vind je een opsomming:

 • Het energielabel: kies voor een wasmachine met energielabel A+++ of A++
 • Het waterverbruik: kies voor een wasmachine met een laag waterverbruik per kilogram wasgoed
 • De capaciteit: kies voor een wasmachine met een passende capaciteit voor jouw huishouden
 • Het geluidsniveau: kies voor een wasmachine met een laag geluidsniveau als je de wasmachine in de buurt van de slaapkamer plaatst
 • Extra functies: sommige wasmachines hebben extra functies die het gebruik van de wasmachine nog energiezuiniger maken, zoals een eco-programma of een functie om het waterverbruik te verminderen.

Is een energiezuinige wasmachine duurder?

Over het algemeen zijn energiezuinige wasmachines duurder dan minder energiezuinige wasmachines. Echter, de hogere aanschafprijs kan op de lange termijn worden terugverdiend door de besparing op de energierekening. Daarnaast zijn er vaak subsidies en kortingen beschikbaar voor energiezuinige apparaten.

Kan een wasmachine met een lager energielabel nog steeds energiezuinig zijn?

Een wasmachine met een lager energielabel kan nog steeds energiezuinig zijn, maar in vergelijking met wasmachines met een hoger energielabel zal deze wasmachine meer energie verbruiken. Het is dus belangrijk om te kijken naar het energielabel en andere factoren, zoals het waterverbruik en de capaciteit, om te bepalen hoe energiezuinig een wasmachine is.

Hoe kan je nog meer energie besparen bij het gebruik van een wasmachine?

Naast het kopen van een energiezuinige wasmachine, zijn er nog andere manieren om energie te besparen bij het gebruik van een wasmachine:

 • Was op lagere temperaturen: was op lagere temperaturen om energie te besparen. Moderne wasmiddelen werken vaak al effectief op lagere temperaturen.
 • Gebruik de juiste dosering wasmiddel: door de juiste dosering wasmiddel te gebruiken, voorkom je dat er onnodig veel wasmiddel wordt verbruikt.
 • Gebruik de wasmachine op volle capaciteit: was op een volle capaciteit om energie en water te besparen.
 • Laat de wasmachine niet onnodig lang aanstaan: zet de wasmachine uit als deze niet in gebruik is om energie te besparen.

Het energielabel van een wasmachine is een belangrijke factor om rekening mee te houden bij het kopen van een nieuwe wasmachine. Een energiezuinige wasmachine kan zorgen voor een besparing op de energierekening en is daarnaast beter voor het milieu. Bij het kopen van een energiezuinige wasmachine is het belangrijk om te letten op het energielabel, het waterverbruik, de capaciteit en het geluidsniveau. Daarnaast zijn er nog andere manieren om energie te besparen bij het gebruik van een wasmachine, zoals het wassen op lagere temperaturen en het gebruiken van de wasmachine op volle capaciteit.